Vedligeholdelse af udvendigt træværk

07 December 2020
Maya Hindsberg

editorial

Det udvendige træværk lever en hård tilværelse. Det bliver udsat for skiftende vejr, så som regn og sne, men også solen, hvis stråler kan være ret så nedbrydende. Det betyder, at overfladen kan blive porøs, og der dermed kan komme revner i træet, hvilket medfølger, at fugt kan trænge ind i træet og blive en god grobund for råd og svamp, som så vil ødelægge træet.  Det er inden dette, at du skal vedligeholde træværket med træbeskyttelse. Kontakt  evt. en maler for at få rådgivning.

Hvor ofte er det nødvendigt at vedligeholde træværk?

Der er ikke et præcist tidspunkt, hvor du skal tjekke dit træværk, eller hvor ofte det skal behandles. Det varierer nemlig, hvor meget det bliver udsat for vind og vejr samt fugtpåvirkninger. Det afhænger også af kvaliteten af tidligere behandlinger og hvad det tidligere er blevet behandlet med.

Dog bør du, som udgangspunkt, tjekke træværket mindst en gang om året. På den måde sikrer du dig, at du får behandlet og malet overfladen i god tid, så træet ikke når at blive nedbrudt. Det er generelt også en god indikator, at det er tid, når malingen er begyndt at skalle af. 

Hvordan afrenser og klargør du træværket?

For at få det bedste og ikke mindst pæneste resultat, vil du gerne sørge for, at træværket er rent. Hvis ikke den er det, vil malingen ikke hæfte sig til underlaget på en ordentlig måde.

Du kan vælge enten at lave en sandblæsning af dit træværk, som fjerner rester af maling, alger etc. men du kan også bruge renseprodukter. Vælger du at gøre brug af renseprodukter, er det vigtigt, at du følger instrukserne. 

Træet skal derudover være tørt, inden du går i gang med at behandle det. Hvis der er maling nogle steder, som er nedbrudt eller afskallet, skal du slibe dette væk, for det bedste resultat.