Var du klar over, hvad stevedore er for noget?

14 November 2019
Anders Lundtang Hansen

editorial

Det er helt klart forståeligt, hvis du med det første tror, at vi har stavet forkert i overskriften og skulle have stevet stenovne eller noget i den stil – men det ville du nok have bemærket og sagt, at du skam godt vidste, hvad var.

Men det er faktisk ikke en stavefejl: vi mener skam ordet stevedore.

Det er heller ikke et udtryk, man bruger så tit længere, og det knytter sig til et bestemt erhverv, som godt nok har en stolt plads i en nation som Danmark, men som trods alt i den sammenlagte historie for vores nation er gået en del tilbage i forhold til, hvad det var før i tiden.

Der er nemlig tale om enten en person eller et firma, der tager sig af losning og lastning af blandt andet andet skibe og andre fragtordninger, der foregår til havs. Ofte har den slags firmaer egne pakhuse, men ellers lejer de sig ind sådan et sted.

I gamle dage var specielt Københavns havn fyldt med den slags arbejdende folk, og pakhusene stod klods op ad hinanden i hovedstadens havn, hvor der var en livlig trafik af både og skibe, der konstant lagde til kaj med nye varer og drog til havs igen med andre goder ombord.

Nu om dage er pakhuse mest noget, man har bevaret for den arkitektoniske skyld, hvor de ligner pakhuse udadtil, men ellers måske er museer indenfor, eller de bliver brugt til lejligheder eller noget helt andet.

For søfarten og transport med den slags foregår nu om dage med langt større skibe, hvor de mest bliver klaret med containerskibe og de større internationale havne, hvor København og Danmark ikke rigtig kan være med.

Men derfor er hvervet da ikke helt afgået ved døden, for i Jylland er traditionen stadig stolt i hævd.

Se bare her: https://hirtshalsstevedore.dk/