Reparation af forrude efter stenslag

17 april 2020
Astrid Pedersen
Reparation af forrude efter stenslag

Du har sikkert prøvet det én eller flere gange: At komme kørende ganske som normalt, og så pludselig høre det skarpe smæld af en sten eller et andet hårdt objekt mod forruden. Dette kaldes et stenslag, og kan have ganske alvorlige følger i form af skader på din bils forrude – skader, som måske, måske ikke, kan udbedres.

Kan jeg beholde min forrude selv om den har været udsat for et stenslag?

Om du må køre videre i din bil efter et stenslag, eller om forruden skal repareres eller udskiftes, beror i høj grad på såvel rudens beskaffenhed som på stenslagets voldsomhed. Hvis der kun er tale om en minimal skade efter et knap så heftigt stenslag, sker der som regel ikke noget ved at fortsætte kørslen, såfremt skaden ikke hindrer dit udsyn.

Er der der imod tale om et kraftigt stenslag, som har afstedkommet en større skade, skal du så hurtigt som muligt få din bil ind på et værksted, hvor der befinder sig en autoglas montør. Her vil du kunne få en vurdering af skadens omfang og karakter, og her ud fra få en anbefaling angående reparation eller udskiftning af forrude.

I mange tilfælde vil det kunne lade sig gøre at reparere et stenslag. Og så slipper du for den langt dyrere løsning, som går ud på at sætte en helt ny forrude i.

Hvordan repareres skaden efter et stenslag?

Hvis montøren vurderer, at skaden kan repareres, vil han eller hun først og fremmest rense hullet efter stenslaget med trykluft for at fjerne eventuel snavs og fugt. Dernæst vil en særlig lim påføres, som størkner og hærder under uv lys, og som på effektiv vis forsegler hullet. Og så kan din forrude sagens holde i flere år.

Læs mere om reparation af skader i forruden hos Dansk Bilglas A/S på bilglas.dk