Hvad skal du vide om maling

07 December 2020
Maya Hindsberg

editorial

Står du og skal til at male? Det gode ved en maler er, at de er eksperter i maling. Derfor kan det være en jungle at finde rundt i den rigtige maling, hvis du vælger at male selv. Der er nemlig stor forskel på træmaling og vægmaling, og oveni kan den enkelte maling også bruges til forskellige materialer. Det er derfor ikke bare at gå ned og købe den første og den bedste malingbøtte og gå i gang med at male.

Vælg den rette maling

Der findes rigtig mange typer af maling. Både til hobby forbrug, men også til at male træ og en til vægge. Til praktisk forbrug kan du dog dele det op i væg – og loftmaling, træ og metalmaling og gulvmaling. 

Det er derfor essentielt at vælge den rette maling til forskellige formål. Ofte kan du finde en brugsanvisning bagpå, eller høre det sted, hvor du køber din maling. De fleste producenter giver også god vejledning, så du får den bedste maling.

Vær også opmærksom på, at nogle overflader vil kræve en malebehandling med flere forskellige lag. Her er det vigtigt at holde sig til et bestemt system, så du får et godt, ensformigt og holdbart resultat.

Hvad indeholder malingen?

Der er en del forskellige ingredienser i maling. De vigtigste er bindemiddel, opløsningsmiddel og pigment. Bindemiddelet er den lim, som sikrer, at malingen bliver holdt sammen, men også det som sikrer, at det binder sig til det, du maler. Bindemidlet er det, som har betydning for, hvor malingen kan bruges, hvad den kan holde til samt dens slidstyrke, glans og vaskbarhed. 

Opløsningsmidlet er det, som fortynder malingen, hvilket gør den flydende. Opløsningsmidlet fordamper, som malingen tørrer. Pigment er det, som farver malingen, og jo mere pigment der er, jo bedre dækker malingen. Der er derfor ofte en sammenhæng mellem mængden af pigment og pris.