Godt at vide inden du maler

11 December 2020
Maya Hindsberg

editorial

Når du står og skal til at male, skal du først og fremmest forholde dig til, om dit projekt er et, du kan klare selv, eller et hvor du har brug for en maler. Hvis du vælger at bruge en maler, så husk at få forskellige tilbud, så du har en ide om, hvad der er rimeligt. Hvis du selv maler, så skal du vide, hvordan du dækker af, og ikke mindst vælge den rigtige maling til formålet. Der er nemlig forskel på, om du maler indendørs og udendørs, og hvad det er, du maler.

Vælg den rette maling

Uanset om du maler indenfor eller udenfor, findes der mange forskellige typer af maling. Dette vil fokusere på indendørs maling. Det første du skal være opmærksom på, er, at der findes maling til træ og maling til vægge. Du deler maling op i væg og loftmaling, træ og metalmaling og gulvmaling. 

Det er vigtigt at vælge den rette maling, da de bruges til forskellige formål. Derudover skal du følge brugsanvisningen nøje, for at få det bedste resultat. For det meste kan du få god vejledning hos enten producenten eller hos forhandleren.

Malingstyper

Der er forskellige typer af maling, træbeskyttelse og lak, og det er derfor også forskelligt, hvad de indeholder, og hvad der bruges til at fortynde dem med.

Nogle af de typiske er akrylmaling eller plastmaling på vandbasis, som bruges til vægge og lofter. Akrylmaling eller oliemaling på terpentinbasis, som bruges til træværk. Plastalkydmaling på vandbasis til træværk og linoliemaling til træværk. Den du nok vil bruge mest, er den typiske akrylplast maling, som bruges til vægge og lofter. Den er nem at have med og gøre, især fordi redskaber kan rengøres med vand.

Nogle typer af maling vil være ok at arbejde med indenfor, imens andre typer bør være til udendørsbrug pga. kemikalier, der er farlige at indånde.