Få haveservice med fliserens i Gilleleje

16 June 2021
Astrid Pedersen

Den danske sommer er skøn vild og frodig – og meget grøn. Dette må en hver have ejer sande når alting pludselig spirer, for ikke at sige vælter, frem i haven. Plænen skal klippes, grene og buske beskæres, og staudebedene vedligeholdes.

Der ud over er der fliserne på terrassen og i indkørslen som pludselig kan fremvise gule, grønlige, sort og hvide pletter. Især de sidstnævnte kan nemt ligne fugleklatter hvilket kan foranledige til den antagelse at havens fugle har været endog utroligt flittige i løbet af foråret.

Men faktisk er de hvide, skæmmende pletter på flisebelægningen ikke hverken fugleklatter eller tyggegummi. Der er her tale om en særlig lavart som kaldes flisepest. Flisepest trives fint på steder hvor andre planter og mosser ikke kan finde næring. Lav ernærer sig nemlig primært ved en proces som kaldes for fotosyntese gennem hvilken solens lys omsættes til næring.

Dette forklarer hvorfor flisepest kan leve og sprede sig på hårde stensætninger og fliser. Da især fliserne på din terrasse er badet i sol lys hele dagen lang har flisepest endog særdeles gode livsbetingelser her. Og derfor vil du finde din før så smukke terrasse plettet og grimet i de solrige måneder.

Få professionel hjælp til at slippe af med flisepest

Selv om flisepest ikke udgør nogen fare for din flisebelægning vil du sikkert alligevel gerne af med de grimme pletter. Mange have ejere anskaffer sig i den anledning en højtryksspuler som kan bruges til at rense fliserne.

Men ved anvendelse af en højtryksspuler i forbindelse med fliserens risikerer du faktisk at gøre ondt værre. Du kan komme til at ødelægge flisernes beskyttende overflade således at disse bliver porøse og modtagelige over for indtrængende fugt. Og så har du problemet med frostsprængninger til vinter.

I stedet kan du vælge at kontakte Stecks Fliserens for et tilbud på professionel fliserens i Gilleleje. Læs mere på stecksfliserens.dk.