Bryg fantastisk øl med det rigtige brygudstyr

18 May 2022
Lotte Hindsberg

editorial

Hjemmebryg er de sidste par år blevet mere populær, både fordi det er en hobby der kan dyrkes på alle planer, men det er samtidigt nemt at komme igang. Du kan som regel finde de fleste ting i dit køkken. Ellers kan du købe et startskit. 

Er du mere ambitiøs kan du købe et brygudstyr. Du kan se flere eksempler her https://www.xn--lbrygning-k8a.dk/brygudstyr. Her er det vigtigt at du ikke lader dig rive med og går efter state of de art. Du skal ikke til at starte et microbryggeri. Det er lige som at købe en computer. Hvor avanceret har du virkelig brug for at det skal være. Især som nybegynder.

brygudstyr

Brygning af øl op gennem tiden

Øllet og ølbrygning har været kendt i op til 10 år, Det ældste fund i Nordeuropa er fundet for over 5000 år siden i Danmark. Det var hos Egtvedpigen. Her blev der fundet rester af øl.

Det har været kvinder der har bygget øl op igennem tiden, hvad man i dag ikke oplever. Kvinderne brygget dagens øl i bryggerset. Deraf navnet. Det var ikke nogen lille opgave, da øllet ofte var en vigtig del af den daglige  diæt. Op til fem liter om dagen var det ikke usædvanligt at drikke.

Omkring 500 år siden blev det første bryggerlaug stiftet i København af mænd, da de fandt ud af at der var penge i at brygge øl. Det var i starten mest i byerne at der blev brygget og solgt. På landet forsatte kvinderne med selv at brygge husets øl.

For at kunne brygge øl, skal du som udgangspunkt have vand, humle, malt gær. Med disse fire basis ingredienser kan du brygge en udemærket basis øl. Derfra kan du begynde at eksperimentere med andre ingredienser. Du kan få inspiration via internettet eller via bøger. Du kan også deltage på et ølkursus.