Indvendige døre skal tilpasses højden på folk

30 November 2019
Anders Lundtang Hansen

editorial

Hvis du nogensinde har besøgt nogle gamle gårde eller været på museum med autentiske bygninger fra dengang, hvor du så skal træde indenfor, så vil noget af det karakteristiske, som du som noget af det første bemærker, være, at dørindgangen ikke er særligt høj.

Selv for blot semihøje mennesker kan det virke som en lav dørkarm, selvom bredden ofte passer til vores tiders døre.

Man tænker for sig selv, at det kunne være for at holde noget inde eller gøre indgangen lille, men så ville den næppe være så bred, og røg vil man jo for eksempel gerne have ud.

Så kan man tænke sig til, at årsagen måske ligger i, at gårdene ikke blev bygget så store dengang. Godt nok er de ikke de største sammenlignet med vore dages bygninger, men dengang havde man ikke teknikken til at bygge højere.

Og når man kommer indenfor i den slags gårde, så er der alligevel godt med plads, når ens øjne vænner sig til lyset.

Så hvad er forklaringen på den lave indgang? Den er faktisk relativt enkel og kan samtidig virke overraskende for os nu om dage: folk var ganske enkelte lavere dengang.

Det er ganske enkel analyse, der viser, at især danskerne er blevet gennemsnitligt højere for begge køn gennem de sidste mange hundrede år.

Så når man nu om dage skal vælge nogle døre til ens hjem, som man kan få hos https://www.melholt.nu/ , så skal man sørge for at have nogle, der passer til mange forskellige typer af folk, der skal igennem.

Selvfølgelig skal disse jo passe til bygningen, og hvad der er plads til, men det lader til, at vi mennesker bliver højere og højere, så det er bedre, at vi laver dørene lidt højere end for lave.

Selv hvis udviklingen skulle gå baglæns, og vi bliver lavere, så vil størrelsen jo stadig passe.