Bag perfekte pizzaer med bagestål

05 July 2024
Linnea Jensen

editorial

Når fantasien om den perfekte, hjemmebagte pizza eller brød er ved at forme sig i dit køkken, er et kvalitetsmæssigt bagestål ikke bare en “nice to have” – det bliver hurtigt en nødvendighed. Måske har du kæmpet med at efterligne den skarpe, sprøde skorpe og jævnt bagte midte, som kendes fra professionelle bagerier og pizzeriaer. Svaret på din stræben feed the par excellence er overraskende simpelt: bagestål. I denne artikel dykker vi ned i, hvad bagestål er, hvorfor det leverer overlegne resultater, og hvordan du bruger det til at tage dine bagværk fra hjemmegode til vanedannende mesterværker.

Bagestål, sommetider omtalt som pizzastål, er tykke, flade stålplader, som tjener som ideale bageflader for en række bagevarer, især pizza og brød. De sørger for en enestående fordelt høj varme, hvilket er nøglen til at opnå den eftertragtede skorpe, som udgør en stor del af forskellen mellem amatør- og professionelle bageværk.

Traditionelle bagesten er populære for deres glatte porøse overflade, som absorberer fugten fra dejen, men i langt de fleste tilfælde er de skrøbelige sammenlignet med deres moderne modstykke – bagestålet. Hvor keramik eller sten kan udvise visse svaghedstegn ved gentagen opvarmning og afkøling, tilbyder bagestålet en globalt holdbar og mere pålidelig løsning. I stålets tilfælde oplever anvenderen sjældent revner eller andre forms for varmeskader, selv når bagestålet udsættes for de intense temperaturer, som en traditionel ovn kan producere – det kan nemt håndtere temperaturer der springer 400-500 grader Celsius.

Det videnskabelige princip bag bagestålets fortrin ligger i dens høje varmeledningsevne sammenlignet med keramik og sten. Denne egenskab betyder, at varme bliver fordelt langt mere uniformt og overføres lynhurtigt til bagværket, dette sørger for en jævn og grundig bageproces. Resultatet? Skorpen på pizzaen eller brødet får en helt særlig knasende karakter, alt i mens krummen forbliver luftig og velsmagende.

Desuden, med sin høje massefylde, har bagestålet en bemærkelsesværdig varmekapacitet, som tillader det at opsamle og efterfølgende afgive en betydelig mængde varme over tid. Denne kapacitet sikrer at ikke bare den første pizza, men hver efterfølgende pizza eller bagværk, vil blive udsat for den korrekte temperatur igennem hele bagningen, selv når ovndøren åbnes hyppigt eller flere brød bages i tæt succession.

Bagestål

Nøglen til bedre pizza og brød med bagestål

En af de største fordele ved at anvende bagestålet i din almindelige ovn er, at det forvandler din ovns varmedynamik til noget, der ligner de specialbyggede, højtemperatur ovne, som man finder på professionelle bagesteder. Dette skyldes primært bagestålets varmelageringskapacitet og -fordeling, der sikrer, at varmen kommer i direkte kontakt med bagværket på en meget intensiv måde.

Når du opvarmer dit bagestål – normalt mellem 30 minutter til en time – rækker det tid nok til, at hele stålets overflade fordeles varmen ligeledes. Denne energi transporteres øjeblikkeligt til dejens nederste lag ved kontakt, hvilket skaber den eftertragtede dampblanding indeni, så skorpens ydre bliver sprød, mens bagerummet forbliver blødt og luftigt.